KOLONI LEBAH MADU PDF

Koloni Lebah Madu. By TT BEE HONEY · Updated Kami di. ‘Bersama pelajar2 UTem. Terima kasih kerana membeli madu kelulut keluaran T.t Bee honey. See contact information and details about Jual Koloni Lebah Madu Mellifera, Cerana & Trigona. Madu adalah cairan yang menyerupai sirup yang dihasilkan oleh lebah Setelah proses ini, madu siap digunakan oleh koloni lebah atau di.

Author: Shakajind Mautaur
Country: Bahrain
Language: English (Spanish)
Genre: Music
Published (Last): 4 March 2014
Pages: 142
PDF File Size: 16.45 Mb
ePub File Size: 17.17 Mb
ISBN: 682-8-15607-243-8
Downloads: 40678
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Shaktigul

Kelakuan, warna dan anatomi adalah agak berbeza antara subspesies ataupun strain. Terdapat sebilangan kecil mendapan fosil yang diketahui di Asia Selatan, iaitu yang dipercayai sebagai asal-usul lebah madu, apalagi makin kurang pula yang telah dikaji secara menyeluruh.

Bagaimana Cara Lebah Menghasilkan Madu ?

Capahan ini serasi dengan hipotesis bahawa leluhur lebah madu yang bersarang dalam gua ini telah berpecah kepada kelompok Barat di Afrika Timur dan kelompok Timur di Asia tropika, kesan daripada penggurunan di Timur Tengah dan kawasan-kawasan berdekatan, yang menyebabkan kemerosotan tumbuhan dan pokok sebagai sumber makanan yang turut menyediakan tapak bersarang, dan oleh itu mematahkan aliran gen.

Spesies-spesies Apis merupakan pengunjung bunga yang generalis, iaitu mendebungakan sebilangan besar tetapi bukan semua jenis tumbuhan. Dicapai June 1, Journal of Hymenoptera Research. Sengatnya biasanya tidak mampu menembusi kulit manusia, maka sarang dan kerumun lebah boleh ditangani tanpa memakai banyak kelengkapan perlindungan. Terdapat pelbagai subspesies yang telah menyesuaikan diri dengan persekitaran geografi dan iklim setempat, dan tidak lupa juga dibiakbakakan strain-strain kacukan seperti lebah Buckfast.

Kaedah ini adalah dengan pemelihara lebah memindah kokun jantan dan pekerja ke dalam kotak baharu. Lebah madu Julat zaman: Mxdu ceranaiaitu lebah madu Timur sejati, merupakan mdau madu tradisional di Asia tenggara dan timur yang diternak dalam sarang yang serupa dengan Apis melliferacuma secara agak kecilan dan tertumpu pada kawasan tertentu.

Dalam sarang itu, debunga dijadikan sumber protein yang perlu untuk anak-anak lebah.

Masih belum dapat dipastikan hubungan yang memuaskan antara Apis cerana dengan Apis cerana nuluensis dari Borneo dan Apis nigrocincta dari Filipina ; hipotesis terkini adalah bahawa spesies-spesies ini nyata berbeza tetapi A. Dari segi filogeniinilah spesies lebah madu yang paling sukar difahami dengan jitu. Tugas utamanya ialah mengeluarkan telur. Apis melliferadaripada spesies yang wujud adalah berasal dari rantau berkenaan, terutama sekali spesies maujud yang paling berplesiomorfi Apis florea dan Apis andreniformis berpusat awalan di sana.

  D V S MURTHY TRANSDUCERS AND INSTRUMENTATION PDF

Koloni Lebah Madu

Semasa zaman itu, kaum Asli mengambil madu dan lilin daripada kelulut. Terdapat dua kaedah penternakan kelulut iaitu kaedah tradisional dan kaedah pemeliharaan secara industri.

Hanya dua spesies lebah madu yang benar-benar dibela jinak ; nadu satunya Apis mellifera paling lewat sejak zaman pembinaan piramid Mesirdan hanya spesies itulah yang ditaburkan secara luas menjangkau kawasan asalnya.

Proceedings of the California Academy of Sciences. Pemeliharaan lebah kelulut telah lama dipraktikkan di Amerika Tengah dan Amerika Selatan sebelum kedatangan pendatang Eropah. Lebah Megapis amat garang dan mampu menyengat seorang manusia sampai mati jika diganggu.

Kaedah tradisional menggunakan cara mengambil koloni liar dari tunggul kayu dan memindahkannya ke sarang buatan manusia. Lebah pekerja itu mati selepas sengatnya terputus dari badannya. Lebah Apis florea menggunakan propolis sebagai pertahanan daripada ancaman semut dengan menyaluti dahan pokok yang mana tergantungnya sarang untuk membentuk parit yang melekit.

Lebah madu

Apis cerana Apis indica Apis koschevnikovi Apis mellifera Apis nigrocincta. Ia membina sarang yang amat kecil dan terbuka di atas pokok dan pokok renek. Pekerja yang terbang dipindahkan dari haif yang mempunyai banyak lebah pekerja menggunakan teknik hanyut sama seperti pemindahan kolono madu.

Dalam pesekitaran tertentu, debunga lebihan boleh dikumpul dari sarang A. Asal-usul lebah madu prasejarah ini tidak semestinya menunjukkan bahawa genus ini berasal dari Eropah, sebaliknya hanya kebetulan ia wujud di situ ketika itu.

Barangkalinya ia berasal dari kawasan tropika timur Afrika dan tersebar dari situ ke Eropah Utara dan juga ke arah timur sampai Asia di banjaran Tien Shan. Pada masa ini meliponikultur banyak terdapat di negara-negara Amerika Tengah dan Selatan, terutamanya Mexico sebagai peninggalan kaum Mayadan di Timur Laut Brazil. Semua spesies Apis yang wujud dikumpul madunya oleh kaum orang asli untuk dimakan, tetapi hanya madu buatan Apis mellifera dan Apis cerana yang dimanfaatkan secukupnya untuk tujuan komersil.

Biarpun sengat itu boleh juga menembusi sendi rangka luar yang anjal pada apendej serangga lain dan oleh itu digunakan dalam pertempuran sesama ratu lebahnamun bagi pertahanan Apis cerana terhadap serangga lain seperti tebuan pemangsa, pertahanan ini biasanya dilakukan dengan mengepung musuh dengan sekerumun lebah pekerja yang menggetar-getarkan ototnya dengan cukup kuat sehingga memanaskan musuh itu sampai mati. Lebah buruh dan ratu pula lahir daripada telur tersenyawa, oleh itu mempunyai ibu dan bapa sekali.

  DECL 094 PDF

Terdapat tiga atau empat spesies Apis timur. Biasanya, lebah jantan hanya mewarisi separuh jumlah kromosom berbanding lebah betina, iaitu lazimnya 16 kromosom haploid berbanding 32 kromosom diploid.

Bagi sesetengah spesies lebah madu liar, amaran ini berbentuk ‘gelombang’ yang meriakkan lebah-lebah yang berkumpul di seluruh indung apabila ancaman dikesan, yang mana lebah-lebah itu melengkungkan badan sambil mengibas-ngibas sayapnya.

Selepas itu, ia bertelur dan mensenyawakan telur-telurnya dengan sperma yang disimpan dalam spermateka. Beberapa jenis lebah bersaudara menghasilkan dan menyimpan madu, namun hanya ahli dalam genus Apis merupakan lebah madu sebenar.

Apis mellifera bukan hidupan asli benua Amerika, oleh itu ia tidak terdapat di situ sebelum ketibaan pendatang Eropah. Sepertimana beberapa jenis lebah eusosial yang lain, sesebuah koloni lazimnya terdiri daripada seekor ratu lebah iaitu lebah betina yang subur; beberapa ribu lebah jantan yang subur; [13] dan ribuan lagi lebah pekerja betina yang mandul. Tiada spesies Apis yang wujud di Dunia Baru pada zaman manusia sebelum Apis melifera dibawa masuk oleh pendatang Eropah.

Masyarakat India menerusi Atharva Veda [18] dan Yunani purba mengaitkan bibir yang disaduri madu dengan anugerah kepetahan dan juga sifat terus mata.

Pendeta wanita di Kolonii digelar “Lebah Delphi”. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Ratu lebah biasanya mengawan dengan berbilang ekor lebah matang. Lebah madu tidak dapat menyeberangi Banjaran Rocky dengan sendiri; ia diangkut oleh kaum peneroka Mormon ke Utah pada akhir an; [8] diangkut dengan kapal ke California pada awal an. Adakalanya madu juga dikumpul oleh manusia dari sarang lebah tukang.

Halaman dengan petikan menggunakan parameter yang tidak dinamakan Apis genus Lebah Serangga Apikultur. Lebah madu ialah subset lebah dalam genus Apisdibezakan terutamanya dengan penghasilan dan simpanan madu dan pembinaan koloni sarangnya yang sempurna daripada lilin lebah.

The History of Food2nd ed. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Lebah kacukan ini lazimnya lebih langsang dan hasil madunya tidak setanding dengan lebah madu Eropah, tetapi ia juga lebih kalis penyakit dan lebih rajin mencari makanan. Nampaknya ia hanya mencapah daripada saudara-saudara Timurnya ketika Miosen Akhir.